Imák Bobbyért

 Képtalálat a következőre: „pray for bobby”Ma is egy nehéz témáról szeretnék írni Neked. Ezen is sokat gondolkodtam, hogy beleírjam e a blogba. Nos. Van ez a film, az Imák Bobbyért. Amikor legelőször láttam, azt hittem, hogy minimum kómában levő fiúról fog szólni a cím alapján. Hát nem biztos, hogy illik rá a címe, mert egyrészt nem mondanám igazi imának, amit ők tett(ett)ek. Másrészt pedig nem Bobbyért volt ez az egész, sőt kifejezetten ellene. Így kezdődik a film, hogy egy idős néninek szülinapja van. Őt ünneplik. Az elején ki is derül, hogy miről fog szólni ez az egész. Van egy sokgyerekes család, Bobby az egyik gyerek. Van egy bátyja és két húga. Valamiért a nagymamájuknak a legnagyobb fiú viszi oda a táskát, aki elkezdi kelletni magát. Erre mondja az idős néni, hogy az összes meleget fejbe kéne lőni. A homoszexualitásról lesz szó a továbbiakban. Ekkor kezd el feszült lenni Bobby. Már az elején be akarja magát gyógyszerezni, de nem meri és a testvérének mondja el, hogy a fiúkhoz vonzódik. Megígérteti vele, hogy titokban tartja. Ami nem sikerül neki, mert az első adandó alkalommal elmondja az anyjuknak. Erről Bobby naplót vezet, hogy mit érez, mert egyrészt nem nagyon hagyják, másrészt nem is akar megnyílni.

Ez történik, hogy az anyja a Leviták könyvéből idéz neki: Leviták 20, 13: "Ha valaki férfival hál asszonnyal való hálás módjára: förtelmességet követett el, halállal lakoljanak , vérük legyen rajtuk. " Egyrészt az ószövetség alapján én is már nagyon halott lennék pedig... nos... nemrég kaptam erkölcsi bizonyítványt. Másrészt pedig minél több Szentségimádáshoz írok szöveget, annál jobban látom, hogy a Biblia szövege nagyon rétegelt és nagyon bölcsnek kell lenni az értelmezéséhez. Ha a Máté 5, 29-et olvasod. "Ha pedig a jobb szemed megbotránkoztat téged vájd ki azt, és dobd el magadtól; mert jobb neked, hogy elvesszen egy a testrészeid közül, mint hogy az egész testedet a gyehennára vessék." Ez semmiképp sem jelenti azt, hogy akár a prédikáció során akár egyéb helyen bármiképpen is megcsonkítsd magad. Hanem hogy azokat az élethelyzeteket kerüld el, ahol akár a jobb, akár a bal szemed kísértésbe vihet. Ugyanezt jelentheti szerintem, legalábbis, az a rész, hogy ne hálózz be azonos neműeket, kifinomultan fogalmazva, mert Isten elég rossz néven veszi.

 

Visszatérve a történetszálhoz. Az aggódó, nagyon vallásos anyuka teleaggatja a lakást igés cetlivel. Légy tiszta szívű, meg Imádkozz Istenhez idézetekkel. A korábban szentnek tartott fiú most egyszerre szégyenfolttá és fekete báránnyá válik. Később elküldik pszichiáterhez, hátha  "meggyógyul" tőle. Ez a próbálkozásuk is kudarccal végződik. És az is, hogy elküldik a bátyjával és az apjával kirándulni, hátha attól férfiasabb lesz. Sőt meghívnak egy lányt a vasárnapi iskolából, hogy menjen el vele egy bálba. Ezek után nyilván sejtheted, nem hogy nem megy lányokkal bálba, hanem fiúkkal megy bárba.

 

Ekkor történik egy fordulat a filmbe, hogy eljön a Portlandi unokatestvér, aki megfogalmazza a film üzenetét: " A fiukat kell szeretniük mindegy mi a bűne." Magával hívja Bobbyt, hogy nyaraljon náluk. Ott Portlnand-ben megismerkedik egy fiúval, David-del. David pedig bemutatja a családjának. Itt kezdődik a filmben egy elég fontos csavar. Érdemes megnézd, még akkor is ha nem érdekel a téma, sőt főleg akkor.

 

Van erről egy szám is, illetve ennek a feldolgozását mutatom meg, hogy mi alapján ítélnek valakit melegnek. Lakatos Márk feldolgozása. Nekem egyébként nagyon tetszik az ő munkássága azzal együtt, hogy elég visszafogott vagyok. Nagyon megható, hogy meglátja és megmutatja az embereknek a bennük levő szépséget. Milyen kérdések merülhetnek benned fel? Mi a véleménye Istennek a homoszexualitásról? Jó e vagy rossz e a meleg házasság? Miért vonzódik valaki a saját neméhez, mi válthatja ezt vajon ki? Vajon gyógyítható? Ugyanolyan értékes emberek-e ők is? Erről nem fogsz most tőlem választ kapni. Végül. Miért írok erről mégis, ha személyesen nem vagyok benne érintett, a fiús külsőm ellenére? Az egyik barátnőm pszichológusa, Birtalan Balázs meghalt. Mikor az ő temetésére ment, utána találkoztunk vele. Közvetlenül a temetés után találkoztunk. És érintőlegesen is alig beszéltünk a gyászáról, éreztem viszont, hogy egy nagyon értékes személy elvesztéséről van szó. Megnéztem azt az interjút, ami Balázzsal és az élettársával Tomival készült, és Életvégi beszélgetés a címe.Nagyon együtt éreztem velük. Legalább a nemi identitása miatt ne kelljen senkinek szenvednie. Ami azon múlik, hogy akár egyen egyenként, akár társadalmi szinten elfogadjuk másokban a másságát. 

 

Képtalálat a következőre: „pray for bobby”