Narnia krónikái

A Narnia krónikái egy mese, amit C.S. Lewis írt. Ez is, mint többnyire a mesék a jó és rossz harcáról szól, és az élet nagy tanulságairól, sőt magáról az életről. A könyv sorozat hét részből áll: A varázsló unokaöccse; Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; A ló és kis gazdája; Caspian herceg; A Hajnalvándor útja; Az ezüsttrón; és A végső ütközet. 
 
 A varázsló unokaöccse: Ebben a részben léphetünk be először Narniába, abba a világba, ahol semmi sem lehetetlen. Megismerhetjük az első három főszereplő Digory, Polly és Andrew bácsi történetét.
 Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény:Ebből a részből készült egy film is. A Pevensie gyerekek Peter, Susan, Edmund és Lucy egy ruhásszekrényen át Narnia fagyos erdeibe keverednek. Majd fokról fokra megismerik az új világot. Belecsöppennek a jó és a rossz küzdelmének kellős közepébe. Aslan az oroszlán segítségével megszabadítják Narniát a gonosz boszorkány rabságából.
A ló és kis gazdája: Két szökevény találkozásáról és kalandjáról szól. Az egyikük egy beszélő ló, a másikuk Shasta egy halász fogadott fia. Ők szelik át a sivatagot. Mindnyájunk életében vannak sivatagok, amit ennek a könyvnek a segítségével jobban megismerhetsz.
Caspian herceg: Itt a Pevensie testvérek újra Narniában kötnek ki, ahol találkoznak egy törpével. Ő mesél nekik Caspian hercegről. Caspian hercegé egy klasszikus ki legyen a trónörökös történet. Caspian apja meghal és így Caspian nagybátyja lesz a király. Ámde ennek a nagybácsinak fia születik így a hercegnek menekülnie kell, ha kedves az élete. Ha a népe élete is kedves, akkor vissza is kell térnie, amit meg is tesz.
A Hajnalvándor útja: A Pevensie gyerekek most nem egyedül térnek vissza Narniába, hanem az egyik rokonukkal, Eustece-szel. Az ő jellemfejlődését kísérhetjük végig, hogyan lesz egy elkényeztetett gyerekből igazi hős. A Hajnalvándor útja a mi utunk is, az életünk viharait szimbolizálja.
Az ezüsttrón: Eustece most Jillel az iskolatársával kerül csömörből vödörbe. Mert a suliból ugyan megszabadulnak, viszont Narniában nagy veszélyek leselkednek rájuk. Egy lápi emberrel Borongánnyal együtt a sötétség birodalmába mennek, hogy kiszabadítsák az eltűnt herceget.
A végső ütközet: Itt az eddigiekkel ellentétben Narniát nem kívülről éri támadás, hanem belülről. Egy narniai lakó Fondor a majom és barátja, pontosabban kelléke Gubanc a szamár tartják sakkban a népet. Gubanc egy nap talál egy oroszlán bőrt a tóban és Fondor arra kényszeríti, hogy vegye magára. Azután elhitetik az emberekkel és állatokkal, hogy Aslan a nagy oroszlán tért vissza. Mindenki úgy ugrál, ahogy Fondor fütyül, mert Gubanc, akarom mondani Aslan képviselőjének hiszik, persze végül lelepleződik. Minden a helyére kerül és véget ér Narnia története. Vagy épp most kezdődik...