Egy vándorcirkusz potyautasa

Elmélkedés a "Vizet az elefántnak" című filmről

Az egyik vasárnap néztük Gáborral ezt a filmet. Aminek ez a címe: Vizet az elefántnak. Ezen gondolkoztam, miről szól ez a film. Erre jutottam, hogy a cirkuszról. Vagyis egy társulat mindennapjairól. 

Mit jelent a cirkusz?

Az etimológiai szótár szerint két jelentése van: Az egyik, amikor egy kör alakú sátorban mutatványokat adnak elő
A másik amikor valaki balhézik. Végül is abból a szempontból ugyanazt jelenti mindkét értelemben, hogy a középpontba kerülés a lényege. 
Amire még az elmélkedés közben rájöttem, hogy németül a Zirkel körzőt jelent. Szóval a lényeg a kör, és az, hogy ki van a közepén. 

Kenyeret és cirkuszt

Az ókori Rómában jutottak arra a felismerésre, hogy ha a népet szórakoztatják, akkor nem fog a hatalom ellen fordulni. Van ilyen közmondás ugye, hogy "Kenyeret és cirkuszt"
Képtalálat a következőre: „gladiátor”
Nem akarok politizálni, mert annyira nem érdekel a politika. Csak szerintem így van, hogy ezt azóta is alkalmazzák a különböző vezetők, hogy elterelik a szórakoztató iparral az emberek figyelmét. Az ilyen műsorokkal,mint a Feleségek luxus kivitelben
Ez a lényeg, hogy az emberek a valódi fontos kérdések helyett az ilyen műsorokkal foglalkozzanak. Tehát mű dolgokkal az igaziak helyett. Ennyi lehet pont elég volt az eszme futtatásomnak ebből a részéből. 

Miről szól a "Vizet az elefántnak"?


Visszakanyarodok arra, amiről eredetileg írni akartam. Mi a cselekménye a filmnek? Van egy lengyel fiú, Jakob Jankowsky (Robert Pattinson). Őt kihívják az állatorvosi államvizsgájáról, hogy elmondják neki, meghaltak a szülei. 
Minthogy nincs semmije és senkije már, világgá megy, hogy szerencsét próbáljon. Amint ment  a vonatsíneken, jött egy vonat. Ami elől először nyilván elugrott, aztán felszállt rá potyautasként. 
Ezen a vonaton egy vándorcirkusz utazott. Felfogadták a cirkusz állatorvosának. Vagyis legelőször ezt mondták viccből, hogy neki kell majd vizet hordania az elefántnak. Innen van a film címe. 
E vándorcirkusznak a fő műsorszáma egy fehér és fekete lovas produkció volt. Ám Jakob felismerte, hogy gyógyíthatatlan a fehér ló. És kegyelemből lelőtte. Ezért a tettéért a cirkusz igazgatója August (Christoph Waltz) először ki akarta dobatni a vonatból, ami bevett gyakorlatnak számított náluk. Csak rájött, hogy jól jöhet még egy állatorvos nekik. 
Augustnak támad egy ötlete, hogy mi lehetne az új főattrakció és vesz egy elefántot. Az elefántot Rosie-nak hívják és Jakob lesz az idomára. 
Ami még a filmnek az egyik, ha nem a legfontosabb cselekményszála, hogy August felesége Marlena(Reese Witherspoon)és Jakob egymásba szeretnek. Ha kíváncsi vagy, hogy August mi szól ehhez, akkor érdemes megnézned a filmet...


Illúzió vs valóság

Ami fontos tanulsága volt számomra a filmnek: ehelyett a külsőségek, meg látszat tökéletesség helyett továbbra is érdemesebb azzal foglalkozzak, hogy egyre jobban azonosuljak a valódi önmagammal. Végül is ez már korábban is sántított ez a hozzáállás, hogy ezt sulykolták belém: mindegy mit érzek, meg milyen vagyok valójában, az a lényeg, hogy tökéletesnek mutatkozzak. 
Ez végül is nem tanács csak úgy szólok, ha neked is kísértést jelentett ez a kívül mosolygok belül sírok hozzáállás, akkor érdemesebb a valódi fejlődésre koncentrálnod, ahelyett, hogy valami életidegen álarcot tarts magad elé. 
Ez egy érdekes belső kérdés lehet számodra is: Mi a fontosabb : tökéletesnek mutasd az életed másoknak, vagy hogy ténylegesen egyre jobb legyen az életed? 
Ez nem ilyen szidás vagy kritika, csak egy észrevétel, hogy kevésbé ciki most megválaszolnunk magunknak ezt a kérdést, mint mondjuk 20-30-40 év múlva.

Maszk, Karnevál, Jelmez, Fél, Velence