A szorongástól az önbecsülésig

Ismét egy könyvet mutatnék be neked. Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig. Ez a könyv, mint ahogy a címben is van a szorongás és reális önbecsülés közti állomásokon megy végig, fokról fokra. Az egyik fontos motívum amit kiemelnék a 11 fejű sárkány. Ez a 11 fej: A sebek, hiányok, szükségletek, sérelmek, vágyak, tökéletlenség, hibák, veszteségek, problémák, szenvedés, és ellentétek. Ezeket egyrészt nem tudjuk kiküszöbölni az életünkből, másrészt nem is érdemes, harmadrészt pedig a sárkányunk addig él míg mi is. Nagyon rég láttam egy filmet, a Sárkányszivet, és úgy emlékszem ott a főhős és a sárkány szíve valamiért közös lett.

Nos nézzük hogy lehet mindezekkel együtt élni, és kigyógyulni a szorongásainkból. Fontos a lényeglátás és az igazság felismerése. Ehhez mondok egy mesét az igazságról és a hamisságról."Igazság és hamisság együtt mentek fürdeni.A hamisság előbb jött ki a vízből, ellopta az igazság ruháját, magára vette, a sajátját pedig ott hagyta a parton.Szegény igazság nagyon elszomorodott, mikor nem lelte a holmiját, de így szólt magában:Inkább járok meztelenül egész hátralévő életemben, semhogy magamra vegyem a hamisság köntösét.Azóta meztelen az igazság, a hamisság pedig mind a mai napig az igazság köntösében jár az emberek között."

Milyen a szorongással teli, sebzettség vezérelt élet? Ha valaki mindig kivételes és különleges akar lenni, csak ő lehet a győztes más nem; ha döntenie kell a kapcsolat és a győzelem között a győzelmet választja. Ezzel szemben, aki növekedés motivált, mer önmaga lenni, még ha ezért nem is mindenki fogadja el. Szereti az embereket, mert szeretetre méltók. Akkor is eszébe jutunk, ha nincs éppen szüksége valamire.

Mi a különbség az énkép, az önértékelés, az önbizalom és az önbecsülés közt? Énkép: ez az önmagunkról alkotott kép, ami a legtöbbünknél nem reális, vagy jobb vagy rosszabb mint, amilyenek valójában vagyunk. Önértékelés: az önmagunkról, a magatartásunkról, a tulajdonságainkról alkotott véleményünk. Önbizalom: mennyire bízom magamban. Önbecsülés: hogyan viszonyulok önmagamhoz, mennyire fogadom el, vagy utasítom el magam.

Az önbecsülés négy fajtája: most egy kis matek, azon belül is a kombinatorika következik. Van a belső és külső önbecsülés. 1. eset: van belső és külső önbecsülésünk is van. Aminek az az előnye, hogy megy az életük, mint a karika csapás. Az a hátránya, hogy túlságosan függetlenekké válhatunk, hiszen nincs szükségünk senkire hogy jól legyünk. 2. eset: belső ugyan nincs, de van külső önbecsülésünk. Az előnye, hogy nagy teljesítményekre vagyunk képes. A hátránya, hogy örökké versengünk. 3. eset: van belső önbecsülésünk, de nincs külső. Az előnye, hogy életvidámak és megelégedett vagyunk. A hátránya, hogy nem törődünk a többiek véleményével. 4. eset: nincs se külső se belső önbecsülésünk. Itt nincs is értelme a jellemzésnek. Na jó, azért mégis. A hátránya, hogy egy helyben toporgunk, az előnye, ha hagyjuk magunkat kilendíteni ebből, akkor innen már csak felfelé vezet az út.

Hogyan fejleszthetjük a belső önbecsülésünket? Rátalálunk önmagunkra. Elfogadjuk a testünket. A jelenben élünk. Felelősséget vállalunk. Emellett kockázatot is vállalunk. Megtanulunk egyedül lenni. Megértjük önmagunkat. Szert teszünk egy kis öniróniára. Elfogadjuk magunkat. Elfogadjuk másoktól a dicséretet. Ha ezek után úgy érzed, van még mit dolgoznod az önbecsüléseden, akkor sok sikert hozzá.