Isten Fia 2.

Folytatom az előző bejegyzést Írok pár főbb szereplőről. A szenvedés történetet ezeknek a főbb szereplőknek a  szemszögéből mutatom be. Az utolsó vacsora az Júdás miatt vált az utolsóvá. Aki Jézust követte mindenhova. Mígnem átállt a sötét oldalra, és felajánlotta a főpapoknak, hogy elárulja Jézust. Tudta, hogy Jézus az Olajfák hegyére készül menni imádkozni és odahívta a főpapokat, és Pilátus katonáit. Később mikor elkapták miatta Jézust, mondhatjuk így is, hogy megbánta amit tett, inkább ne tőlem tudjátok meg, hogy döntött ekkor.
A főpapok még csütörtök este elítélték Jézust. Isten káromlás vádjával. nyilván nem értek velük egyet, de elkezdtem megérteni a szempontjaikat. Ha most ideállna elém valaki, bárki, akárki, hogy ő Isten fia meglepődnék. Ha ráadásul még egy viszonylag nagy közösség vezetője lennék, meg akarnám óvni valahogy az embereimet egy hamisnak vélt prófétától. Arról már nem is beszélve, hogy ténylegesen fellázadt a nép a vezetők ellen Jézus miatt, vagy legalábbis lázadásnak ítélték meg a változásokat.
Pilátust pedig eleinte nagyon nem érdekelte Jézus. Később is csak azért, mert zaklatták a főpapok és a nép. Úgy hiszem, hogy ő megértette, amit a felesége mond neki, hogy ne avatkozzon az ügybe. Ugyanakkor meg akart felelni a népnek, a császárnak és a főpapoknak. Megelégedett volna azzal is, a csak megostorozzák Jézust. Minthogy a nép Barabást választotta, hogy őt engedje szabadon. Ezért ölette meg Jézust. Dönthetett volna úgy is, hogy szabadon engedi. Annak viszont nem szívesen viselte volna a következményeit, ezért döntött így, hogy megmossa a kezeit és kiszolgáltatja a népnek Jézust.
Van még Péter. Érdekesen alakult viselkedése. Ugye az utolsó vacsorán megígérte Jézusnak hogy nem hagyja el, inkább meghalt. Végül mielőtt a kakas megszólalt háromszor is megtagadta Jézust. Ez is érthető, olyan szempontból, hogy halálfélelme volt. Nem tudom én mit tettem volna a helyében. Ez végül is hasonló ahhoz mikor elindult Jézus felé a vízen, de amikor meglátta a hullámokat elsüllyedt ...
János kísérte el Máriát a kereszthez és végig ott is maradt. Jézus pedig mielőtt meghalt ezt mondta Jánosnak: íme, a te anyád. Máriának pedig ezt: íme a te fiad. Erre rövid távon ezért volt szükség, hogy ne maradjon egyedül Mária, hosszútávon pedig az egész emberiséget a Szűz Anya gyermekeivé tette.
Végül Jézus. Az a jó benne, hogy gyorsan tudott jól dönteni. Mindig azt tette, ami a lehető legjobb volt. Szelíd is volt, ugyanakkor félelem nélkül elmondta a véleményét. Végig vitte a keresztjét a Golgotáig, egy szakaszon Cirenei Simon segítségével. Amikor keresztre feszítették akkor is felismerte, hogy jó volna megbocsátásért esedezni az emberekért, mert ők tényleg nem teljesen látták át mi folyik itt. Amikor pedig már érezte, hogy nincs tovább ezt mondta: Atyám a te kezedbe ajánlom a lelkemet.
Azét írok erről főként, mert nem a halállal lett vége a történetnek, hanem egy új élettel, a feltámadással. Ezt ünnepeljük ma. Áldott húsvétot mindenkinek, így utólag!