Úgy fent, mint lent

2016\06\12

Terápia

Avagy mindenki rejteget valamit ...

Hogy reagálunk, ha meghalljuk, hogy terápia? Az eddigiek alapján ez mindenkiből kivált valamiféle indulatot. Ha vicces akarsz lenni, vagy nagyon alkoholista vagy, akkor ennyit hallasz ki belőle, hogy pia. Van erre elég sok közmondásféle: az alkohol nem oldja meg a problémákat, de a tej sem. Vagy az alkohol nem válasz, de legalább a kérdést elfelejted. A következő vélemény a terápiáról, hogy oda csak a gyengék járnak, a zakkantak és egyebek, inkább beszélgess velem. A harmadik: nem kell pszichológus, Isten meggyógyít. A negyedik, hogy ha ez segít, akkor gyerünk.

A Terápia című sorozatról szeretnék nektek írni. A főszereplői András

( Mácsai Pál), a pszichológus, és a kliensei: Laura( Marozsán Erika), Máté(Nagy Ervin), Zsófi(Sztarenki Dóra), Petra és Tamás(Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt), és András pszichológusa Ágnes(Csákányi Eszter). Hétfőnként Laura jár hozzá, aki szerelmes Andrásba, és mindent megtesz, hogy kibillentse őt ebből a pókerarcú, köztünk nem lehet semmi szerepből. Keddenként Máté, az Abonyi gyógyszergyár tulajdonosa, igyekszik kicsikarni András véleményét, és felkorbácsolni a kedélyeket. Szerdán Zsófi fordul hozzá, a tinédzser tornászlány, a serdülő kori problémáival. Csütörtökön pedig Petra és Tamás járnak hozzá ölni egymást párterápia címszó alatt. Pénteken András megy pszichológushoz, hogy kiheverje a hét fáradalmait. Ha megnéznéd a sorozatot, szerintem neked is lenne, akivel tudnál azonosulni, vagy ha nem is egy személlyel akkor egy vagy több problémával, vagy megoldással.

Régebben egy Szirmai Gergős, Hollywoodi hírügynökséges filmkritika tetszett meg nagyon a témában. Ebből idéznék néhány gondolatot. "Él még az a stigma,ha pszichológushoz jársz, akkor beteg vagy". "A pszichoterápia drága és lassú és hosszú ideig tart. A gyógyuláshoz idő kell, legyen az leki vagy testi dolog, az ember nem egy lelki szálkával jut el arra, hogy segítséget kérjen". "Ikea asztal – Sixtusi-kápolna skála:
-Bocsi össze tudnád szerelni ezt az IKEA asztalt,egyedül?
*Természetes.... Már kész is.
- Bocsi, megtennéd, hogy renoválod a Sixtusi- kápolnát?

*Természetes, sőt csukott szemmel, egy lábbal."


Most pedig jöjjön az: Hogyan kötődik ez hozzám? Nagyon. Röviden összefoglalva. Hosszabban pedig. Elég nehezen szoktam erről akár még csak beszélni is, főleg az előítéletek miatt, úgyhogy érezzétek magatokat megtiszteltetve, hogy blog formájában olvashattok róla.

19 évesen elkezdtem dadogni, illetve akkor vette észre anyukám, aztán javasolta, hogy menjek pszichológushoz, aki majd kizárja, hogy pszichés problémám van, és tovább küld a logopédiára. Hát nem zárta ki, úgyhogy 19 és 24 éves korom közt jártam a kistarcsai családsegítőbe, Zsuzsa nénihez. Vele arra jutottunk, hogy hiába van elég sajátos logikám mindenképp van létjogosultságom. Illetve valószínűleg nem hallottátok ezt a szót még, hogy "vallás károsult", én is csak mostanában hallottam róla, és egyébként hívőktől. Nekem nagyon sokat segített a vallás, arról nem is beszélve, hogy Isten örökké csak segít, ugyanakkor nagyon sok tök fölösleges és beteges gátlást is kialakított ez az irgalom nélküli katolicizmus. Ebben segített Zsuzsa néni, hogyan tudnék ebből valamennyire gyógyulni. Ami a lehető legjobb volt, hogy pont akkor találkoztam Zsuzsa nénivel, amikor egyébként is elkezdtem az önismerettel foglalkozni. Ennek a hatását, aki kicsit is figyelt rám 19 és 21 éves korom közt láthatta is. Tőle amiatt jöttem el, mert egy darabig nem kistarcsai, hanem budapesti lakos voltam és olyan helyre szerettem volna menni, ahová lakhelyileg hivatalosan mehetek. Legalábbis egyrészt, másrészt meg volt bennem egy ilyen megérzés, hogy érdemes tovább menjek. Minden esetre nagyon köszönök mindent Zsuzsa néninek.

Így kerültem Ágotához. Őt az egyik tanárnőm, Tordai Zita javasolta, és az egyik angolos csoporttársam Laci. Ágotához, elsősorban a fiúkhoz való eszméletlenül sérült viszonyom miatt fordultam. Ami főleg ebből a nem is tudom milyen apa- lánya kapcsolatban gyökerezett, és a hosszabb- rövidebb párkapcsolataimban burjánzott el. Ami zseniális volt Ágotánál az a szimbólum terápia. Amiért nagyon érdemes volt őt megismernem, hogy ő beszélt először a Csíkszerdáról. Igaz véletlenül, ez azonban a lényegen nem változtat. Illetve volt egy iszonyat nehéz időszak az életemben, ha érdekel mi, akkor inkább személyesen kérdezd meg, és Ágotának tudtam róla a leginkább megnyílni. Ő volt az, akinek az öngyilkossági szándékaimról (legtöbbet) beszéltem. Ennek nagyon örülök, hogy ilyen higgadtan tudta ezt meghallgatni is és megbeszélni is. Most is hozzá járok kezelésre. Neki is nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokat tett és tesz értem, eleinte elég sokszor mondtam el neki, de azóta is törtetlenül így érzem, még ha nem is mondom.

 Kedves Tőled, hogyha végig olvastad. Úgy hiszem ennyi elég is lesz erről, sőt sok is. Majd legközelebb írok a csoportokról, ahova gyógyulás céljából jártam.

sorozat elmélkedés tabu

2016\06\11

2009 Együtt több! pantomim ifikonf SZEGYIFI

 

Szeretném nektek bemutatni azt a közösséget, ahol a serdülő koromat töltöttem. Ők a SZEGY(Szabad Evangéliumi Gyülekezet rövidítése) ifi. Nagyszerű emberekkel ismerkedtem ott meg. Az egyik ismerősömmel, Solt Benivel mentem oda először, 16 évesen. Nagyon befogadó közösségnek tartom őket, és velük beszéltem meg a legnagyobb titkaimat, főleg a lányokkal.

 

Ami az egyik legjobb dolog volt, hogy nagyon sokat énekeltünk, az ifi alkalmak elején. Ami nagyon sok mindenért volt jó. Ami a legjobb volt benne, hogy a különböző igerészeket sokkal kevésbé jegyeztem volna meg, ha nem tartozik hozzá ének. A különböző hétköznapi eseményekhez tartozott egy-egy ének, amit magamban énekeltem, például a HÉV lekésős a Minden időben áldom dicsérem az Urat, az elcsendesedős, elalvós az a Szívem csendben az Úrra figyel volt, a reggeli futósak közül az egyik az Örvendezek énekelek, és az egyik depressziós, magányos a Még többet tőled.

 

Amik még nagyon jók voltak a LED konferenciák. Hirtelen nem tudom minek a rövidítése, olyasminek ami a világításhoz kötődik. Ez volt a különböző ifi konferenciák címe: 2008 Légy LED, 2009 Együtt több, 2010 Tartod, emeled, vagy kiszállsz?, 2011. Félelem nélkül Isten félelmében (ezen voltam utoljára). Ezen a konferenciákon mindig volt előadás, kiscsoportos beszélgetés közös játék, éneklés, és pantomim.

 

Voltam táborozni is velük. 2008-ban és 2009-ben. 2008-ban Bázakerettyén voltunk ez volt a tábor témája, hogyan tudjuk legyőzni a kísértéseket. Ez volt az első olyan tábor, ami nem osztálykirándulás volt vagy család tábor, hanem önszántamból mentem. A másik SZEGY ififs táborban Pécsváradon voltunk. Arról volt szó, hogy Isten kiköpi a langyos vizet. Képzelj el egy skálát, aminek az egyik véglete a nemlétezik Isten, a másik véglete az elköteleződés Isten mellett. Én középen voltam túlságosan is akkoriban, hogy azt ne mondjam széttépve, a világ és Isten közt. És rengeteget segített ebből kibillennem ez a tábor. Hogy milyen irányba azt remélem meg tudod ítélni, főleg ha ismersz engem. Voltunk Csopakon Jucusék nyaralójában, a lányokkal. Ott volt egy elég fontos fordulópont. Valamit nagyon megéreztem itt a megváltásból, főleg egy videó hatására: Honnan veszed a bátorságot? .
Nagyon fontosak voltak az ifi alkalmak is. Majdnem minden pénteken voltam ifin. Az alkalmak elején éneklés és játék volt, aztán volt egy meghívott előadó, aki meghallgattunk. Utána vacsora volt és mentünk haza. Ez, hogy haza mentem ez elég érdekes felvetés, mert valójában ők voltak az otthonom és a menedékem. A hétköznapok könyörtelenségei elől. Milyen nehézségei lehetnek egy tininek, kérdezhetnéd ugye. Sokkal nehezebben tudtam kapcsolatot teremteni, mint most. Sőt ami rosszabb, hogy elutasítani is nehezebben tudtam azokat, akik a leghalványabb kétség nélkül ártani akartak. Elég rosszban voltam az osztálytársaimmal, és az apukámmal is. Ezt nem tudtam megítélni, hogy ebben mennyi a szerepem, meg hogy szándékosan vagy véletlenül, úgy érzem, mindent megtettek annak érdekében, hogy ne szívesen akarjak élni. Ami erőt adott az a szeretet, amit az ifisektől kaptam. Főleg a lánycsoport volt az, ahol nagyon elmélyült beszélgetések voltak, ez az ifi alkalom előtt volt. Ebben az időszakban kezdtem el reggelente csendességet tartani. Aminek a hatására megtanultam befelé figyelni. Ezt később megtanultam nagyjából megfogalmazni is. Egyrészt versben, másrészt meg elég jó elmélkedések alapötletei születtek meg bennem később( Belsőtemplom, Nagycsütörtök este).

 

Jók voltak az ifi Karácsonyok és Szilveszterek is. Köszönök mindent nekik. Neked pedig köszönöm, hogy végigolvastad.

 

közösség

2016\06\09

Céltudatos élet


Neked mindig volt biztos elképzelésed arról, mi értelme az életednek? ... Nekem sem. Szeretnék a figyelmedbe ajánlani egy könyvet: Rick Warren- Céltudatos élet.
  40 nap.Ennyi ideig tart ennek a könyvnek az elolvasása. Most azt hiszed, hogy csak viccelek. Pedig Isten valamiért nagy jelentőséget tulajdonít a 40- es számnak. A Biblia tele van erre nézve példákkal,hogy mi mindenre készítette fel Isten a különböző embereket 40 nap vagy 40 év alatt. Akkor lepődtem meg, mikor rájöttem, hogy a várandósság is jó esetben 40 hét. Szóval ennyi idő alatt érdemes felkészülni a nagyobb feladatokra. Ebből a könyvből naponta tényleg csak egy részt olvass(persze ha így döntesz, hogy elolvasod.)Főleg akkor, ha neked is hozzám hasonlóan kísértést jelent, hogy egy önismereti könyvet úgy olvass, mint egy regényt. Szükség van rá, hogy időt hagyj az olvasottak feldolgozására. Sőt mi több, látszólag elég csak egyszer elolvasni és úgy érzed, tudsz mindent. Akkor jöttem rá, hogy ez ebben a formában nem igaz, mikor másodjára olvastam, meg harmadjára meg nem is emlékszem hányszor. Mindig egyre mélyebb értelmét láttam meg az egyes fejezeteknek. Arról már nem is beszélve, hogy az egyes olvasások közt változtam is, többé kevésbé jó irányba. A KIA- Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány adja ki, Magyarországon. Miről is szól? Elsősorban erről, mi a terve velünk Istennek. Mert ugye nem csak nekünk vannak terveink Istennel, hanem neki is velünk. Az Istenimádat öt területét taglalja: Mi illetve ki legyen életem középpontjában? Milyen legyen a közösség, ahová tartozom? Milyen legyen a jellemem? Mi legyen az, amit adok? Mi legyen az, amit az életemmel közlök? Ezek között a területek között érdemes egyensúlyt tartanunk, ha kiegyensúlyozott keresztény (vagy keresztyén) életet szeretnénk. Az egyes részek felépítése: Van egy elég hosszú szöveg, amiben kifejti az író a témát. Van egy összefoglaló gondolat, amin tudunk elmélkedni. Van egy Bibliai rész, amit jó volna megtanulnunk. Vannak kérdések a végén. Mára ennyi lett volna.

könyv

2016\06\08

Szenvedés

Szenvedés

Mindenem tőled van
szerényen beismerem,
és nem lennék senki
nélküled Istenem.

Mindig velem voltál,
mikor fájt a térdem,
és visszavártál engem,
ha rossz útra tértem.

Megszerettem magam,
mert megmutattad nekem,
hogy azért mert a tied
drága az életem.

Meg akarok tanulni
beszélni minél jobban,
hogy amit nekem üzensz
másoknak is elmondjam.

Tisztább lett a lelkem
a szenvedés alatt,
és remélem, hogy most már
tiszta is marad.

Olyan vagyok, mint egy
bokor, amit metszel,
azért, hogy tökéletes
művé váljak egyszer.


Ezt a verset 2010 decemberében írtam, örülök, hogy rátaláltam most. Erről írtam: Egyik részről milyen rossz, hogy sánta voltam akkoriban, vagy még mindig az vagyok. Másik részről pedig milyen jó, hogy nem tudtam rohanni a szó átvitt és szó szerinti jelentésében, és így volt időm felülvizsgálni az életem. Elég kiszolgáltatott voltam amiatt, hogy még ennyire sem hajlott a térdem, mint most. Sokkal korlátozottabbá vált a mozgásom, mint előtte volt, és így hamar jutottam el a határaimig. Ezt büntetésnek hittem, és addig gondolkodtam ezen, hogy miért akarna megbüntetni Isten, amíg erre jöttem rá, hogy ez szimpla következménye annak, hogy szétfutottam a térdem a betonon, meg annak, hogy genetikailag rossz a porcom. Ami ennél is fontosabb felismerés volt, hogy már akkor is séta galopp címet kellett neki adnom. Mert hogy örüljek, hogy fizikai fájdalmaim vannak és nem lelki. Azért rosszabb a lelki fájdalom a fizikainál, mert ott sokkal nehezebb megtalálni eleve az okot, kezelni, vagy akár csak csillapítani is.

vers elmélkedés

2016\06\06

Mintatanár

A mintatanár főleg a tanárság árnyoldaláról szól. Vagy legalábbis nekem így tűnik. Van egy helyettesítő tanár, Henry Barthes, aki új iskolába kerül. Az életének egy szeletét láthatjuk. Hogyan üresedik ki és hogyan ég ki. Ez a kiüresedés és kiégés mindnyájunkat valamilyen szinten veszélyeztet. Láthatjuk hogyan igyekszik emberséges és következetes lenni a gyerekekkel.

Ami elég fontos, mert szerintem ezzel a legtöbb diák így van, hogy amit a tanár tanít azt öt perc múlva el is felejtik sokszor, ahogy viselkedik velük és amilyen ember, az megmarad bennük örökre. Azt hiszem ez nem lehet valamiféle szerepszemélyiség. Vagy legalábbis, aki emberekkel, pláne gyerekekkel szeretne foglalkozni, neki fel kell készülnie a folyamatos visszajelzésre, arra, hogy mindig valamiféle próbának lesz kitéve a személyisége.

Fontos hozzá az önismeret, hogy újra és újra fel tudja tenni a kérdést: " Ki vagyok én? " Vagy pedig ezt: " Kivagyok? Ha igen, mitől vagy kitől?" Úgyhogy minden tiszteletem a volt tanáraimé, vagy egyáltalán a tanároké. Hálás vagyok a biztatásukért, meg azért hogy nem feltétlenül csak ezt látták meg, milyen vagyok, vagyis voltam akkor, hanem hogy milyen lehetek később.


film elmélkedés tabu

2016\06\06

A zongorista

A történet egy zongorista, Wladyslaw Szpilman üldöztetéséről szól. Két részletben (CD1, CD2) érdemes megnézd, mert elég hosszú. Nem érdekel annyira a politika, ezért csak ilyen szempontból vizsgálom, hogyan bánt egyik "ember" a másikkal. Az üldözöttségről szól, hogyan kell menekülniük az otthonukból a családoknak. Először "csak" kirekesztik őket a különböző helyekről. Ez is elég érdekes kérdés, miért kiáltanak ki valakit furcsának? Miért van ez a sok beskatulyázás, és kiközösítés?

Ahogy haladunk előre a filmben fokról fokra egyre kegyetlenebb bánásmódban részesülnek. Valamiféle stigmát viselnek magukon, egy jelet, vagy hogy azt ne mondjam billogot.

Érdemes megtalálni magunkban is, és rajtunk kívül is azt a helyet, ahova néha elmenekülhetünk a világ kegyetlensége elől, ugyanakkor nem okoz káros függőséget. Kell egy biztos pont...

film elmélkedés tabu

süti beállítások módosítása