Úgy fent, mint lent

2016\07\23

Okkultizmus

Íme egy újabb Galgás találkozós, Szentségimádásos, elmélkedős szöveg. Ezen a 2012-es, gödöllői találkozón az okkultizmusról volt szó. Mi is az okkultizmus? Ezt a Wikipédiából idézem: "Az okkultizmus (a ’titkos, rejtett’ jelentésű latin occultus szóból) a természetfeletti erőkkel és a szellemvilággal kapcsolatos ismeretek összefoglaló elnevezése, amely magában foglalja az ezoterikus nézetek, kultuszok és varázsló-jósló praktikák teljességét." Vajon mit szól ehhez Jézus?

Szerinted kell félni az okkult hatalmaktól? Árthatnak neked?
...
Máté 10,28-31: " Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egyik sem esik közülük a földre Atyátok tudta nélkül. Nektek azonban a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti a verebeknél!"

Mi az, ami miatt bűntudatod van? Amit szeretnél megbánni Istennek?
...
Titusz 2,14:" Ő önmagát adta értünk, hogy megváltson minket minden gonoszságtól, és megtisztítson minket jótettekre törekvő tulajdon népévé."

Milyen rossz szokásod van, amitől már régóta nem tudsz szabadulni?
...
János 5,1-9:"Ezek után volt a zsidók ünnepe és Jézus felment Jeruzsálembe. Van Jeruzsálemben a juh-kapunál egy fürdő, amelyet héberül Betezdának neveznek, és öt oszlopcsarnoka van. Ezekben feküdt a betegek, vakok, sánták, bénák sokasága. Volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendő óta beteg volt. Mikor Jézus meglátta őt, hogy ott fekszik és megtudta, hogy már sok idő óta van így, megkérdezte tőle: >>Akarsz-e meggyógyulni? << A beteg azt felelte: >>Uram, nincs emberem, aki amikor felkavarodik a víz, bevigyen engem a tóba. Mire pedig én odaérek, más megy be előttem<<Jézus azt mondta neki: >>Kelj fel, vedd ágyadat és járj!<< Az ember azonnal meggyógyult, fogta ágyát és járni kezdett. Azon a napon pedig szombat volt. "

Miért nem tudtál felhagyni ezzel a szokásoddal? Mit mondanál erre Jézusnak? Jézus mit mondana neked? ....

elmélkedés tabu Szentségimádás Galgamenti Nagyboldogasszony Közösség

2016\07\22

A szorongástól az önbecsülésig

Ismét egy könyvet mutatnék be neked. Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig. Ez a könyv, mint ahogy a címben is van a szorongás és reális önbecsülés közti állomásokon megy végig, fokról fokra. Az egyik fontos motívum amit kiemelnék a 11 fejű sárkány. Ez a 11 fej: A sebek, hiányok, szükségletek, sérelmek, vágyak, tökéletlenség, hibák, veszteségek, problémák, szenvedés, és ellentétek. Ezeket egyrészt nem tudjuk kiküszöbölni az életünkből, másrészt nem is érdemes, harmadrészt pedig a sárkányunk addig él míg mi is. Nagyon rég láttam egy filmet, a Sárkányszivet, és úgy emlékszem ott a főhős és a sárkány szíve valamiért közös lett.

Nos nézzük hogy lehet mindezekkel együtt élni, és kigyógyulni a szorongásainkból. Fontos a lényeglátás és az igazság felismerése. Ehhez mondok egy mesét az igazságról és a hamisságról."Igazság és hamisság együtt mentek fürdeni.A hamisság előbb jött ki a vízből, ellopta az igazság ruháját, magára vette, a sajátját pedig ott hagyta a parton.Szegény igazság nagyon elszomorodott, mikor nem lelte a holmiját, de így szólt magában:Inkább járok meztelenül egész hátralévő életemben, semhogy magamra vegyem a hamisság köntösét.Azóta meztelen az igazság, a hamisság pedig mind a mai napig az igazság köntösében jár az emberek között."

Milyen a szorongással teli, sebzettség vezérelt élet? Ha valaki mindig kivételes és különleges akar lenni, csak ő lehet a győztes más nem; ha döntenie kell a kapcsolat és a győzelem között a győzelmet választja. Ezzel szemben, aki növekedés motivált, mer önmaga lenni, még ha ezért nem is mindenki fogadja el. Szereti az embereket, mert szeretetre méltók. Akkor is eszébe jutunk, ha nincs éppen szüksége valamire.

Mi a különbség az énkép, az önértékelés, az önbizalom és az önbecsülés közt? Énkép: ez az önmagunkról alkotott kép, ami a legtöbbünknél nem reális, vagy jobb vagy rosszabb mint, amilyenek valójában vagyunk. Önértékelés: az önmagunkról, a magatartásunkról, a tulajdonságainkról alkotott véleményünk. Önbizalom: mennyire bízom magamban. Önbecsülés: hogyan viszonyulok önmagamhoz, mennyire fogadom el, vagy utasítom el magam.

Az önbecsülés négy fajtája: most egy kis matek, azon belül is a kombinatorika következik. Van a belső és külső önbecsülés. 1. eset: van belső és külső önbecsülésünk is van. Aminek az az előnye, hogy megy az életük, mint a karika csapás. Az a hátránya, hogy túlságosan függetlenekké válhatunk, hiszen nincs szükségünk senkire hogy jól legyünk. 2. eset: belső ugyan nincs, de van külső önbecsülésünk. Az előnye, hogy nagy teljesítményekre vagyunk képes. A hátránya, hogy örökké versengünk. 3. eset: van belső önbecsülésünk, de nincs külső. Az előnye, hogy életvidámak és megelégedett vagyunk. A hátránya, hogy nem törődünk a többiek véleményével. 4. eset: nincs se külső se belső önbecsülésünk. Itt nincs is értelme a jellemzésnek. Na jó, azért mégis. A hátránya, hogy egy helyben toporgunk, az előnye, ha hagyjuk magunkat kilendíteni ebből, akkor innen már csak felfelé vezet az út.

Hogyan fejleszthetjük a belső önbecsülésünket? Rátalálunk önmagunkra. Elfogadjuk a testünket. A jelenben élünk. Felelősséget vállalunk. Emellett kockázatot is vállalunk. Megtanulunk egyedül lenni. Megértjük önmagunkat. Szert teszünk egy kis öniróniára. Elfogadjuk magunkat. Elfogadjuk másoktól a dicséretet. Ha ezek után úgy érzed, van még mit dolgoznod az önbecsüléseden, akkor sok sikert hozzá.

könyv elmélkedés

2016\07\20

Oroszlánkirály

 Vasárnap néztük az unokahúgommal, Nórival Az oroszlánkirályt. Ez egy jól felépített mese. Az elején megismerhetjük a szereplőket. Bepillantást nyerhetünk Mufasa a király, Simba a trónörökös, és Zordon a haszonleső életébe. A cím is erre enged következtetni, hogy itt valamiféle hatalmi harcról lesz szó. A mese első fele Simba gyerekkoráról és Zordon cselszövéséről szól.

Zordon terve félig meddig bejön, és ő kerül a trónra. Ott csúszik hiba a számításaiba, hogy Simba megmenekül a hiénák elől, majd új családra lel, Timon és Pumba személyében. Ők átadják életfilozófiájukat a kis  oroszlánnak.
Hakunamatata- csak annyit jelent szép az élet itt lent. Ám az idill véget ér, Nala felbukkanásával. Aki visszahívja Simbát, hogy szabadítsa meg a népét Zordontól. Itt elég érdekes kérdések vetődnek fel. Először is trónörökösként az ő vállát nyomja a felelősség, ami elől igyekszik is eleinte elmenekülni. Ezen kívül bűntudata van, mert úgy tudja egyedül ő a hibás az apaja halálában. Még csak meg sem próbált visszamenni a trónszirthez, pedig nyilván tudta az utat. Hiszen legalább egyszer megtette. Ahhoz viszont hogy visszatérjen egy belső utat kellett bejárnia.

Timon és Pumba segítségével megpróbálta elnyomni a múlt fájó sebeit. Ami most újra előjött.
Végül sikerült felismernie, hogy a múltat csak úgy tudja maga mögött hagyni, ha szembenéz vele. Hiába nőtt fel egy szurikáta és egy varacskos disznó mellett, arra is ráébredt, hogy ő egy oroszlán. Ráadásul immár ő a király. Rátalálva valódi énjére teljesíteni tudta a küldetését. Külső segítséggel meghallotta a belső hívó szavát.

Most is szeretnék pár kérdést feltenni. Neked is és magamnak is. Miért van bűntudatod? Hogyan próbálod magad mögött hagyni a múltat? Ki vagy te és mi a hivatásod?

mese elmélkedés

2016\07\19

Jenny & Dani esküvője

Múlt hét szombaton, vagyis július 16-án voltam Jenny és Dani esküvőjén. Őket a SZEGY ifiből ismerem. Ahhoz képest, hogy milyen ironikus helyzetről volt olyan értelemben szó, hogy elváltként esküvőre mentem, csodálatos volt, sajnálhatod, ha te nem voltál.

Nagyon érzelemgazdag nap volt, úgy értve hogy egy csomó emlék tört fel belőlem. Egyrészt a saját esküvőm jutott eszembe, meg végül is a bűntudat is a válás miatt, másrészt mégiscsak a Béke utca 35-ben nőttem fel. Majdnem sírtam is, nem tudom, jó e vagy rossz, hogy visszanyeltem a könnyeimet. Régen az ilyesmit szofisztikáltabban fogalmaztam meg: Mintha csata folyna vér helyett ereim falán, szívesen sírtam volna, és már könnyeztem is talán. Jó volt érezni az elfogadottságot, nagyon otthon éreztem magam.

Nagyon örültem a gyülekezetnek és ők is örültek nekem. Örültem Jennynek és Daninak is. Danit nem annyira ismerem, csak úgymond látásból a táborokról. Illetve számomra elég váratlan helyzetben találkoztunk egyszer. Az Örsön kérdezte ő is és akik még ott voltak, hogy felajánlanám e az adóm egy százalékát a leukémiás gyerekeknek. Mondtam, hogy igen és azóta is őket írom be az adóbevallás civil alapítványos részéhez. Jennyvel pedig a SZEGY ifizés alatt is és azóta is nagyon jóban vagyunk. Nagyon szeretem. Mind ketten nagyon cukik.

 Tetszett Monty prédikációja, neki most különleges szerepe volt itt, mert Jenny apja és nem mellesleg ő a lelkész ugye a Szabad Evangéliumi Gyülekezetben. Emlékeim szerint erről beszélt, hogy a férfiaknak úgy kell szeretniük a feleségüket, és olyan különlegesnek kel tartaniuk, mint ahogy Jézus szereti és különlegesnek tartja az Egyházat. A feleségeknek pedig feltételek nélkül kell tisztelniük a férjüket. Még akkor is ugye, ha nem kosaraznak olyan jól, mint Taylor Mark. Nagyon jók voltak a köszöntések, Dani nagymamájáé, Gyuláé és Molnié is. Akiknek a köszöntése különösen tetszett Kriszti,Gábor, és Dóri köszöntése. Főleg Dórié volt nagyon megható, tényleg látszik, hogy olyanok Jennyvel, mint az ikrek. Aranyos volt, hogy megemlítette, mindketten szerettek volna egy Edwardot, vagy Mr Darcyt maguk mellé.

 Tetszettek a játékok is. Ez a klasszikus cipő felemelős is, meg az origamis-halászós. Mivel elég késő volt a játék közben hazamentünk Anna nénivel, és Attila bácsival, Kistarcsára. általuk ismertem meg ezt a gyülekezetet. Így értékelem, hogy érdemes volt talpon maradnom.

 Végül de nem utolsó sorban. Kedves Ifjú Pár írtam nektek egy verset. Arra az estre, ha elkeveredne a nászajándékok közt, sajnos elég béna lapra írtam. Meg a verseimmel az az igazság, mindig menőzök ezen a blogon. Sok szeretettel Nektek, tőlem:


Legyetek lelki kincsekben gazdagok

Legyetek életetek során
lelki kincsekben gazdagok,
legyetek amilyen korán
esküdtetek olyan boldogok.

Eme esős és jeles napon
gratulálok Nektek,
szeressétek egymást nagyon,
együtt öregedjetek meg.

Gondolok majd rátok,
és imádkozom  értetek.
Értékeljétek a házasságot,

a szeretet és az életet.
Most már jobban látom
utólag a lényeget.




 

közösség vers élménybeszámoló

2016\07\18

Cursillo

Szeretnék neked mondani valamit. Hogy azt ne mondjam tartozom egy vallomással. Elvált vagyok, 2015. október óta. Igazából több lehetőség van. Ezt vagy már rég tudod és akkor tárgytalan. Vagy eleve azt sem tudtad hogy házas voltam. Vagy arról még tudsz hogy megházasodtam, csak azt nem tudtad hogy közben különváltak útjaink Petivel. Sajnálom, ha ezt szívesen hallottad volna személyesen tőlem. Ezt amiatt mondom neked, ezért mentem a Cursillora, mert már 2015 februárban elköltöztem Petitől. Romokban hevert az életem. Az volt ebben a baj, ezt hittem, ezért hogy egyáltalán akkor még válófélben voltam, ezért elhagy Isten. Ezt azt Isten engem úgy segítsen szöveget az esküben így értelmeztem, hogy addig segítsen Isten míg megtartom az esküm. Aztán jött Szabina és Lilla, és javasolták a Cursuillot. Mi is pontosan a Cursillo? Ehhez most túl sok mindent nem fűznék. Hanem arról mesélek, hogy mi történt velem ott, vagy hogyan változtam meg általa. Ott a katolikus hitet ismerhettem meg jobban. Abban az érzelmi, és tudat állapotomban más közösség talán meg sem tudott volna tartani. Az emberek szeretetén keresztül megéreztem, hogy Isten szeret. Sokat sírtam ott és sokat is nevettem. Nagyon meghatározó élmény volt az életemben. Úgy mentem oda, hogy félig meddig elváltként egy pokolfajzat vagyok, és úgy jöttem el, hogy nyitva áll előttem is a mennyei hely. Azért fogalmaztam ilyen rébuszokban, mert kérték, hogy keveset beszéljünk a részletekről. Ha még nem volt részed ebben a csodálatos élményben, akkor könyörgök menj Cursillora. Nem közvetlenül tudsz rá jelentkezni, hanem egy olyan emberen keresztül, aki már volt rajta. Ha nem ismersz ilyet, akkor önmagamat tudnám javasolni, erre a megtisztelő szerepre.

közösség élménybeszámoló Istenkapcsolat

süti beállítások módosítása