Kovászoló

Már nagyon sokszor utaltam a blogban a Kovászolóra. (Mustármagnyi hit, Kóristák, Kistarcsai Egyházközség, Szilaj) Mi is ez az egész? Honnan ismerem? Mi folyik ott? A Galgamenti Nagyboldogasszony Közösségben javasolták nekem. Elég sok hezitálás után, az utolsó pillanatban jelentkeztem is. A Kovászoló, nem kenyérsütöde, mint ahogy első hallásra sokan hiszik, hanem egy csoport vezető és szervező képző. Vácon volt.A Váci Egyházmegye teljes körű támogatásával jött létre és működik. Olyannyira, hogy a lányok a püspöki palotában aludtak, a fiúk a Galamb utcai házban, ami egyben a hétvégék fő helyszíne volt. 2012 és 2013 közt jártam rá. Egy nagyon jó közösséget lakottunk a végére. Mutatok egy Összefoglaló videót róla kérlek nézd meg.

A Kovászoló két vezetője Antalicz Gábor és Rojtos Kriszti. Elég sok pap jött, hozzánk. Aki mégis úgymond a fő papja volt ennek, Farkas Laci atya. Rengeteg lelkiséggel is megismerkedhettünk a képzés során: Katolikus Karizmatikus Megújulás, Fokolare, Szentjánosbogarak, Szaléziak, Szkóla, Katekumenek,most hirtelen ők jutottak eszembe, ezért ha van még valamilyen lelkiség,akiket kihagytam, szólj kérlek. Négy féléves volt a képzés, félévenként három hétvége volt. Erről szóltak az egyes félévek: I. Énkép II. Istenkép III. Egyházkép IV. Vezetői képességek, a jó vezető szolga. Hatféle tantárgyunk volt, vagy témakörünk. Az első "tanévben" fundamentális teológia, önismeret és Biblikum volt. A másodikban pedig közösség szervezés, Egyháztörténelem és erkölcs teológia.

Hogyan zajlottak az egyes hétvégék? Péntek késő délutánra mentünk, 17 óra körülre. Még pénteken volt egy mise, ahol a prédikációban a hétvége témájáról volt szó, Laci atya tartotta. Utána pedig volt egy játék tanulós blokk, amikor is a Szentjánosbogár közösségből jött hozzánk Teresa nővér és a a segítői. Most hirtelen Marcira emlékszem közülük, valószínűleg még sokan voltak mások is. Ezekről a játékokról, ha eszembe jut írok egy külön bejegyzést. Szombaton többnyire volt reggeli torna a Duna parton. Aztán volt a fundamentális teológia előadás, amit Kecskés Attila atya tartott. Majd Káposztássy Béla atya tartotta az önismeretet. Vasárnap volt a Biblikum Barta Angéla nővér előadásában. Minden hétvégén jött hozzánk egy-egy lelkiség. Voltak kiscsoportos beszélgetések is. 6 csoport volt. A hétvégeken be voltunk csoportonként osztva egy-egy szolgálatra. Volt az összefoglalós csoport, akik vasárnap indulás előtt bemutattak egy kis összefoglalós előadást az elmúlt három napról. Volt dekor csoport, ők a díszletet alakították ki. Volt a terítős és mosogatós csoport. Volt a liturgiás csoport, akik a misében és az imákban segédkeztek. Végül volt a rendőr csoport, akik az előadások, és a különböző programok kezdetére figyelmeztették a többieket és ők rendezték át a termeket. A második évben ehhez képest az volt az egyik változtatás, hogy más tantárgyak voltak. Közösség szervezés Csáky Tibor atyával, Egyháztörténelem Fejérdy Áron atyával, és erkölcs teológia Berán Ferenc atyával.

Mi marad vajon még ki? Voltak úgy nevezett terep naplók. Ami azt jelentette, hogy félévenként legalább egy ifjúsági találkozóra kellett elmenjünk, és arról kellett írnunk. Ha már itt tartunk leírom, milyen régiók vannak, akiknek a találkozóira el lehetett mennünk. Tápió-, Ipoly-, Zagyva-, Dél- Duna-, Észak- Duna-, Tisza- és Galgamenti Nagyboldogasszony közösség. Én a Galgához tartozom. A második évtől voltak úgymond mentoraink, akiktől minden hétvégére kaptunk kérdéseket és nekik küldtük el a válaszokat.


Volt két táborunk is. Az első egy nomád tábor volt. Fecó és Vacak vezetésével. Mogyoróskára mentünk. Elég sok minden volt ott. Többek között: sokat röplabdáztunk, voltak túrák, az ottani görög katolikus templomba mentünk misére,voltak reggeli tornák. A vége felé volt akadály verseny és tábortűz. Itt vannak róla a képek, nézd meg, ha szeretnéd. A második táborunk Érsekvadkerten volt. Oda jöttek hozzánk az egyik este a cigány missziósok közül. Ott is voltak túrák és röplabdázás. Voltunk vadasparkban és strandon. Voltak előadások. Volt indián foci( ez a tömeges pankrációnak a kifinomult megfogalmazása), a tábori képek alapján fel fogjátok szerintem ismerni mire gondolok. Eltáncoltuk a mentés táncot. Lassan a végéhez közeledek a mondandómnak. Befejezésül szeretnék néhány dlat a figyelmetekbe ajánlani, amik nagyon megmaradtak a Kovászolóból. Akarsz-e játszani?; Dicső, fenséges Úr...; Il pulcino pio; What does the fox say és a Harlem Shake. Holnap megyek táborba, úgyhogy most legalább nyolc napig ez az utolsó bejegyzés.